В момента в страната има 359 деца на имигранти,  като

...
В момента в страната има 359 деца на имигранти,  като
Коментари Харесай

Д. Сачева: 12 хиляди деца отново са в класните стаи, месец след като МОН започна масирана кампания за връщане на отпадналите от училище

В момента в страната има 359 деца на имигранти,  като към една трета от тях са записани на учебно заведение, заяви в предаването " Преди всички " по " Хоризонт "   зам. министърът на образованието Деница Сачева

До момента в общо 20 учебни заведения, в които са записани децата или са получили протекция, образователният развой върви обикновено и беше осъществена сериозна подготвителна работа, с цел да се случи това, означи заместник-министър Сачева:  Мога да кажа, че напъните, които бяха положени за тези 102 деца бяха доста съществени. Акцент беше връзката,  понижаване на страховете и предразсъдъците, предоставяне на информация какво се чака, какво следва, добави тя:

Защото децата, които са сега в просветителната система, въпреки и 102  - за първа година толкоз доста, още са прекомерно малко, с цел да можем да имаме съответни универсални решения, които да можем да кажем, че те работят малко или доста./.../ И един от най-сериозните проблеми в действителност идва от динамичността на имигрантския поток, защото  за огромна част от тези деца, както знаете, последната спирка не е България  - те множеството желаят да заминат.  В началото на образователната година бяха записани 112 деца, само че 10 към този момент напуснаха страната, тъй че това основава също доста съществени провокации и пред самата просветителна система. 

Работата е била ориентирана към образование и на учителите, а обществените служащи имат задача да обикалят всеки ден разнообразни учебни заведения, с цел да работят и като посредници и да наблюдават образователния развой да тече безпрепятствено. Езиковата преграда също е фактор и се поставят старания и в спомагателните часове по български език, означи Деница Сачева и акцентира: На този стадий считам, че съумяваме, тъй като търсим самостоятелните решения.

По отношение на финансирането на Деница Сачева уточни, че средствата, които се дават особено за децата бежанци и мигранти, не са за сметка на други деца, които са в потребност. Парите, които се дават за децата мигранти, не ощетяват другите деца, ние мислим за всички деца и не ги разделяме, сподели зам.-министърът. 

Деница Сачева разяснява и резултатите от програмата за връщане в класните стаи на учениците, отпаднали от просветителната система. Като посочи, че подробни данни за това какво се случва с децата, които са върнати в учебно заведение, ще бъде обещано в края на първия период, тя заяви, че към 1 октомври 12 хиляди деца още веднъж са в класните стаи:

Искам да подчертая, че най-малко към първи октомври ние приказваме за над 12 хиляди и деца.  Едно потомство деца в България е към 65 хиляди. Завръщането на 12 хиляди деца назад е същина доста сериозна част  от едно потомство деца в България.

 Заместник- министърът на образованието посочи, че данните какъв брой тъкмо са децата, които са върнати в просветителната система, ще бъдат оповестени в края на октомври 
Тя означи още, че кампанията  еотбелязала значимостта на взаимната работа на институциите, посредством която би трябвало да се търси решение и за други проблеми: Много деца живеят в непълни фамилии, имат доста обществени проблеми, в България има  и доста деца, които са деца на родители имигранти, които изискват и характерно внимание и също би трябвало да има характерна работа.  И тъкмо тук взаимната работа сред просветителната и обществената система в действителност ще бъде един от един от бъдещите отговори на проблемите, с които се сблъскваме, обобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР